VirtualBox, Linux ve Paylaşılan Dizinler

Bir çoğumuzun yeni işletim sistemlerini denemek, güvenli bir şekilde programları denemek için kullandığı VirtualBox sanallaştırma yazılımının, “Paylaşılan Dizinler” (Shared Folders) adında güzel bir özelliği var. Paylaşılan Dizinler özelliği sayesinde, ana işletim sistemimizdeki gerçek dizinleri sanal işletim sistemine bağlayabiliyoruz. Bu özellik gelişmiş seçeneklerde bulunduğu için, kullanmadan önce “Misafir Eklentileri” (Guest Additions) ni yüklemek gerekiyor.

Adım adım VirtualBox üzerine sanal işletim sistemi kurmayı bu yazıda anlatmayacağım. O yüzden, halihazırda kurulu bir Linux sanal sistemi olduğunu farzederek bu yazıyı yazıyorum. Windows veya Linux tabanlı olmayan diğer işletim sistemlerinde daha farklı ayarlar olduğu için bu yazdıklarım uygulanamayacaktır.

VirtualBox - Paylaşılan Dizinler

VirtualBox arayüzünde, sanal sistemin çalıştığı pencerenin sağ alt köşesinde, küçük bir dizin simgesi şeklinde, Paylaşılan Dizinler seçeneğini görebilirsiniz. Bu simgeye sağ tıklayıp özelliklerine girdiğinizde, paylaşmak istediğiniz dizinleri ve bu paylaşımların isimleri, bağlama özellikleri gibi değişik seçeneklere erişebilirsiniz. Bu ekranda, mesela Windows C:\ sürücüsünü, “Otomatik Bağla” ve “Kalıcı Yap” seçenekleri ile paylaşabiliriz. Bu paylaşılan dizinler, sanal Linux’un dosya sisteminde /media/ dizini altına bağlanacaktır.Buraya kadar her şey hoş, fakat sanal Linux sistemine normal bir kullanıcı ile giriş yapıp bu paylaşılan dizinlere erişmeye çalıştığınız zaman karşınıza dosya izinlerinin yeterli olmadığı ile ilgili bir uyarı gelecektir. Muhtemelen, komut satırından sudo ile bu dizinlere erişim sağlayabildiğiniz görüp bir süre bu yöntemi deneyeceksiniz. Daha sonra da sistem ayarlarından root erişmini açarak, tavsiye edilmeyen şekilde sisteme root kullanıcısı ile giriş yapacaksınız.

Yapmayın.

İşin kolayı var.

VirtualBox, dizinleri paylaşıp sanal sisteme tam erişim izinleri ile bağladığı zaman, bu dizinleri “vboxsf” kullanıcı grubu altında bağlar. Temel Linux bilgilerinizi tazelerseniz, Linux dosya sistemlerinde erişim kontrolü için kullanıcı / grup / herkes şeklinde üçlü bir yapılanma vardır. Kullanıcınızın ait olduğu gruba izin verildiği sürece dosya ve dizinlere erişebilirsiniz. O yüzden, değişik ve güvensiz erişim yöntemleri yerine, kullancınızı vboxsf grubuna eklemeniz yeterlidir. Bunu yapmak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:

$> usermod -a -G vboxsf <amele>

<amele> burada kullanıcı adımız, oraya kendi kullanıcı adınızı yazarak çalıştırın.

Haydi iyi sanallaştırmalar.

  1. 04 Oca 2014

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: